woensdag 28 september 2016

Dinsdag 27 september, Freiburg

We slapen dinsdagochtend lekker lang uit, het heeft ’s nachts flink geregend, het is kil en bewolkt.
Dat is even slikken na al die mooie dagen in Rome.
Op 10 minuten van de camping zit de Altstadt van Freiburg en die gaan we vandaag bekijken.
Rond twaalf uur breekt de zon door en hebben we toch nog het mooiste weer van de wereld.
De wandeling er naar toe gaat langs een kabbelend, snelstromend beekje.
Het wandelpaadje wordt goed gebruikt, de voetbalploeg doet zijn warming up langs het beekje, talloze studenten zitten te studeren, lezen, borrelen langs het water. Veel joggers, wandelaars en jonge moeders.
Wanneer wij vlak bij het stadje onder de brug door lopen zien we onder de brug de camping van de zwervers/daklozen. Moet zeggen ze doen hun best om het gezellig te maken, een fles met een bloem, een muur van lege wijnpakken, dekens etc
In de laatste bocht zit een parkeer garage met viaduct er half overheen. Even dacht ik dat de rekken tegen de parkeergarage een inzameling plaats was voor kleding maar nee hier kunnen zwervers en daklozen hun dekens/tassen etc in de rekken leggen zodat ze die overdag niet mee hoeven te slepen.
Een groot contrast, een keurig stadje, prachtige Duitse vakwerk huizen, de binnen stad heeft een leuke afwateringssysteem waardoor het water door brede geulen vanuit de bergen wegloopt. De bestrating is van mozaïek, bij elke winkel zit van oudsher een mozaïeken tegel met de afbeelding van de ambacht zoals bijvoorbeeld de naaimachine en het gapertje.
We bekijken de mooie kerk die uit rode bakstenen is opgebouwd en rijk voorzien is van glas en lood.
Ik bekijk heel wat leuke winkeltjes, woww mooie schoenen, kleding en sieraden.
We gaan op één van de pleinen aan de cappuccino en schwartswalderkirsch heerlijk. Een Indiaanse jonge man speelt tegelijk op zijn dwarsfluit en gitaar, doe dat maar eens na.
Heerlijke muziek.
Ineens stopt er een grote witte bus en er wordt van alles in grote snelheid uitgeladen. Drumstel, gitaren, harp, stoelen, microfoons alles wat maar nodig is voor een optreden.
De Indiaanse jongen gaat met de pet rond en vertrekt voor de storm.
In no time staat er een hele band en worden de eerste noten gespeeld.
We rekenen af bij het koffiehuisje en gaan op de fontein eerste rang zitten. Het is prachtig.
5 jonge lui met basgitaar, drum, 2 violen, contrabas en zanger met gitaar. Het duurt niet lang en het plein stroomt vol, ze verkopen de cd’s als zoete broodjes en er gaat flink geld in de koffer.
Laten we zuinig zijn op jonge lui die de wereld op vrolijken en werken voor hun geld.
Deze stad heeft heel veel daklozen, bedelaars met oa een jong meisje wat volgens mij op school hoorde te zitten, een punkstel die volgens hun gewicht nog niet vaak zonder eten hebben gezeten zitten doodleuk met een bordje met noodkreet te bedelen. Wat the F***k, ga aan het werk zeg, doe wat voor je geld, hoe haal je het in je hoofd om daar een beetje te gaan zitten wachten tot dat andere mensen dat treinkaartje voor jou bij elkaar sprokkelen.
Deze jongelui met al hun instrumenten die vrolijken de wereld ten minste flink op.
Helaas zo’n pop up concert daar is niet iedereen blij mee….. De politie is waarschijnlijk gewaarschuwd en komt polshoogte nemen, ze zijn druk aan het bellen, allerlei formulieren worden door gekeken op zoek naar artikel zoveel, dat je niet zo maar op straat een concert mag geven. Ze zijn de beroerdste niet en staan aan de kant heerlijk mee te genieten en houden het een beetje in de gaten. Daar komt een onverzorgd typetje met slobbertrui aan gesloft en gaat in gesprek met de violiste. Waarschijnlijk de beller, concurrentie beding, hij heeft geen publiek meer die staan nu allemaal hier. De politie komt er gauw bij en heel vriendelijk wijzen ze op de regels en ze krijgen tijd om het netjes af te ronden.
Ze hebben ondertussen flink wat cd’s verkocht, de meesten gooien gauw nog wat in de koffer.
De buit is binnen op naar het volgende plein, ik hou er wel van!

Wij hebben onze kilometers ondertussen wel weer gelopen en gaan terug naar de camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten